Nasılsınız? Gerçekten nasılsınız?
Basit bir selamlaşma ifadesi gibi görünse de “nasılsın” sorusu birçok anlaşılmazlıklarında başlangıç noktasıdır. Oysa anlaşılmak nasılsın sorusunda ki içtenlikle başlar. İç dünyamızın kapısının aralandığı o harika zaman aralığında sizi anlayan biri varsa iç dünyanız bir anda aydınlanabilir negatif bir ruh halinden pozitif bir ruh haline geçebilirsiniz. Uzman bir koçla çalıştığınızda ise duygusal zihinsel ve fiziksel durumunuzun anlaşılmaya başladığını hissedeceksiniz.
İç dünyanın anlaşılması nasıl olurdu?
Derin bir anlayış halinin sizinle olması hissini en son ne zaman yaşadınız? Anlaşılmanın dönüştürücü ve iyileştirici etkisini en son ne zaman hissettiniz? Sizi siz olduğunuz için dinleyen, iyi olmanızı önemseyen bir sohbette yaşamla ilgili kaygılarınızın ne kadarı hala etkili ve endişe verici olabilir? Tüm bu alanları kolaylıkla konuşabilmek sizi ne kadar hafifletebilir? Daha önce bir koçla çalıştınız mı?
Bir koç sizin nasıl olduğunuzla ilgilenir mi?
Bir koç, sizin nasıl olduğunuzla ilgilenirken daha iyi bir versiyonunuz için duygusal olarak nerede olduğunuzu anlamaya çalışır, düşünce yapılarınız ve inançlarınızı gözlemlerken fiziksel sağlığınız konusunda da sizi değerlendirir. Size destek olur ve motivasyonunuzla kendinizi fark etmenize olanak sağlar. Daha fazla bilgi için; www.fulyayildirim.com adresini ziyaret edebilir koçluğun teorik bilgilerine ulaşabilirsiniz.
45 dk neyi değiştirebilir?
Elbette anlaşıldığınız yer sorunların hızlıca çözüme ulaştığı yerdir. Anlaşılmaya zaman biçecek olursak bazen bir ömür bekleyebiliriz. Anlaşılmak sihirli bir etkidir hızlı kolay ve hafifletici. Nasılsın soruşunla başladığımız bu yazımızda önerim şu olur ki; nasılsın sorusunu önce kendimize sormalıyız. Ben nasılım? Nasıl olduğunuzu önemsediğinizde 45 dk size bir hediye bir milat olacaktır.
Koçluk denilen şey bir yanılgı mı?
Koçluk doğru anlaşıldığında ve uygulandığında bir yanılgı değil, bireylerin kişisel ve sosyal yaşamda gelişimlerini destekleyen bir süreçtir. Fakat koçluğun ne olduğunun tam olarak anlaşılmasının da önemi büyüktür. Koçluk konusunda yanlış beklentilere sahip olmakta konunun anlaşılmaz bir hal olmasına sebep olabilir. Bu durumu teoride şöyle açıklayabilirim: https://w.wiki/B2wq adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Koçluk Nedir?
Uluslararası Koçluk Federasyonu, koçluğu “müşterilerle, kişisel ve profesyonel potansiyellerini en üst düzeye çıkarmaları için ilham veren, düşündürücü ve yaratıcı bir süreçte ortaklık yapmak” olarak tanımlar.
Bu ortaklık, dikkatli dinleme, gözlemler, danışanın ne söylediğini ve nasıl söylediğini (ve ne söylemediğini!) takip etme, bu gözlemleri paylaşma ve sorular sorma yoluyla kendini gösterir; bu da danışanı kişisel keşifler yapmaya, farkındalığını genişletmeye, geliştirmeye ve düşünmeye teşvik eder. Sonuç olarak, danışan kendi sorularını yanıtlar ve kendi hedeflerine ulaşır. Koç ayrıca, danışanın toplantı sırasında davet edilebileceği araçlar ve tekniklerle donatılmıştır.
Koçluğun, tutarlı anlamına rağmen farklı ifadelerle ifade edilebilen tanımının dışında, koçluk çalışmasını tanımlayan ve benim bakış açıma göre en önemli olan bir dizi ilke vardır.
Güvenilir bir koç nasıl bulunur?
Güvenilir bir koç seçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli kriterler şunlardır:
Eğitim ve Sertifikasyon: Koçluk alanında tanınmış ve akredite eğitim programlarından aldıkları sertifikalara sahip olmalı. Örneğin, EMCC, (European Mentoring and Coaching Council) Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi, gibi uluslararası akreditasyon kuruluşlarından onaylı bir koç olmalıdır.
Deneyim ve Referanslar: Koçun deneyimi, hangi alanlarda uzmanlaştığı ve önceki danışanlarının referansları hakkında bilgi alın. Deneyimli bir koç, çeşitli durumlarla başa çıkma konusunda daha fazla bilgi ve beceriye sahip olabilir.
Uzmanlık Alanı: Koçun sizin ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize uygun bir uzmanlık alanına sahip olup olmadığını değerlendirin. Örneğin, kariyer koçluğu, yaşam koçluğu veya liderlik koçluğu gibi.
Yaklaşım ve Tarz: Koçun yaklaşımının ve çalışma tarzının size uygun olup olmadığını değerlendirin. İlk görüşmede koçun tarzını ve sizinle uyumunu gözlemleyebilirsiniz.
İletişim ve Güven: Koç ile iyi bir iletişim kurabiliyor musunuz? Koç, sizi dinliyor ve anlıyor mu? Güven oluşturmak için koçun sizi rahatsız edici veya baskı altında hissettirmemesi gerekir.
Koçluk Süreci ve Yöntemleri: Koçun uyguladığı koçluk yöntemleri ve süreç hakkında bilgi edin. Yapılandırılmış bir süreç ve net bir plan sunulup sunulmadığını kontrol edin.
Profesyonel ve Etik Standartlar: Koçun etik kurallara ve profesyonel standartlara uyduğundan emin olun. Koçun gizlilik ve profesyonellik konusunda taahhütlerde bulunması önemlidir.
Uygunluk ve Esneklik: Koçun sizin zamanınıza uygun seans saatleri sunup sunmadığını ve esnekliğini değerlendirin. Koçluk süreci, başarılı bir iş birliği gerektirir, bu nedenle koçunuzun sizinle uyumlu olması ve ihtiyaçlarınıza uygun şekilde destek sağlaması önemlidir.
Koçluğun, tutarlı anlamına rağmen farklı ifadelerle ifade edilebilen tanımının dışında, koçluk çalışmasını tanımlayan ve benim bakış açıma göre en önemli olan bir dizi ilke vardır.